Стъкла и стъклопакети

Какво трябва да знаем за стъклата и стъклопакетите:

stuklopaket-BG(1)   Въпреки че профилът е основата на прозореца/вратата, най-голямо топло- и шумопредаване се осъществявя през стъклопакета, тъй като той има най-голяма площ. Затова стъклопакетът е детайл, който не бива да бъде пренебрегван.Най – важната техническа характеристика за един стъклопакет е коефициентът на топлопреминаване, т.нар. Ug-фактор или К-фактор и соларният фактор. Стойността „Ug” дава количеството топлина, което преминава за единица време през 1 m2 от остъклената повърхност при температурна разлика от 1К между граничещия със стъклото стаен въздух и този от външната страна (Ug= W/m2K).
Колкото по-малка е тази стойност, толкова по-малки са загубите на топлина
.  

Соларният фактор се измерва в % и дава информация до каква степен помещението се загрява през лятото. Колкото е по-ниска стойността на соларният фактор, толкова по-малки са разходите за климатизация през лятото.

За правилното функциониране на вашия прозорец от съществено значение е и изборът на подходящ стъклопакет . Обикновено крайният потребител свързва дограмата с профила, а не със стъклата, което не е редно, като се има предвид, че като площ и функция 90% от прозореца е стъкло и едва 10% – профил.

При наличието на много и качествени профилни системи на пазара, инвестицията в стъклопакета е особено важна за реализирането на икономии било от отопление, било от климатизация . Голямото разнообразие от предлагани стъкла на пазара обаче вместо да улесни обърква потребителя.

Какво е К-стъкло?

ka-styklo   Нискоемисийното стъкло е висококачествено флоатно стъкло с нанесено пиролитно /твърдо/ или магнетронно /меко/ покритие, върху една от плоските страни. За да бъде ефективно, то трябва да бъде поставено от вътрешната страна на прозореца, като защитния слой е поставен с лице към образувания от двете стъкла въздушен слой.   Покритието позволява на слънчевата късовълнова енергия да влиза в сградата, но поради високата му отражателна способност в инфрачервения спектър действа като преграда за изтичането на скъпата дълговълнова енергия (създавана от отоплителните уреди, осветлението и др), тъй като я отразява обратно в помещението. По този начин се блокират топлинните загуби, намаляват се сметките за отопление и вложените средства за поставяне на качествена дограма с качествено остъкляване се възстановяват бързо. Стъклопакетите, изработени с нискоемисийни стъкла, намаляват в голяма степен загубата на топлина през прозореца, подобряват топлоизолацията и свеждат до минимум появата на конденз. Те са с повишена енергийна ефективност и спестява до 40% от разходите за отопление през зимата. Подходящи са за помещения със северно изложение. Извода ,който следва да направим е, при цялата си простота, стъклопакетът с К-стъкло е почти 2 пъти по-добър изолатор от обикновения стъклопакет. Коефициентът на топлопроводимост U показва количеството топлина, която преминава през 1 кв.м. от стъклото за 1 час при разлика в температурата от двете страни – 1 градус. 

_____________________________________________________________________________________________________________________

Всесезонно стъкло (Energy)

Planibel Energy е модифицирано стъкло с меко покритие и два супер тънки сребърни пласта, осигуряващи timthumbуникалните му качества: максимална светлопропускливост, изолация при студ и отразяване на слънчевата топлина. Характерно за него е, че отразява до 70% от топлоенергията на инфрачервените лъчи. Така през зимата в стаята е топло, а през лятото прохладно. С този нов модел стъкло Вие наистина ще си осигурите домашен уют и комфорт през всичките четири сезона.

Подобно на нискоемисионното стъкло, нискоенергийното /енерджи / стъкло също има метализирано покритие от едната страна. Представлява по-нататъшно развитие на нискоемисионното или Ка стъкло, с по-добри показатели, особено през лятото.

Като нов вариант за остъкляване, през последните една-две години все по-често се налага нискоенергийното стъкло. Други наименования на стъклото са „всесезонно“, „четири сезона“ или просто „енерджи“ стъкло.

При новото нискоенергийно или енерджи стъкло неблагоприятният ефект от пропускането на повече топлина навътре е избягнат. Стъклото „работи“ еднакво добре в двете посоки, във всички сезони. Оттам и наименованието – всесезонно, 4 сезона и пр.

____________________________________________________________________________________________________________________

Троен стъклопакет 32 мм.

88plus_Fensterecke_Verlauf_v1   Това е фабричен стъклопакет, изработен от 3 броя високачествени прозрачни флоатни стъкла с дебелина 4+5+4 мм, разстоянито между които варира, а общата дебелина на стъклопакета е от 24-32 мм. Пространството между отделните стъкла е запълнено с атмосферен въздух. Не препоръчваме запълването на стъклопакета с инертен газ (аргон), ъй като неговата молекула е толкова малка, е не се задържа вътре и година. Тройният стъклопакет е малко по-скъп в сравнение с К-стъклото, но е незаменим по отношение на звукоизолацията на помещението. Благодарение на своята структура от 3 отделни стъкла с отстояние между тях, преградата между помещението и външната среда става много по-надеждна откъм топлоотдаване и шумоизолация. Така например, ако живеете на твърде оживена улица и поставите 5- камерна PVC на КВЕ с 32 милиметров троен стъклопакет, то е 100 сигурно, че при затворен прозорец уличният шум се долавя твърде приглушено.

Начало | Услуги | За Вижън пласт | Обекти | Каталози | Дограма | Обков | Стъкла и стъклопакети | Стъклени витрини и прозорци | Конструкции и зимни градини | Щори | Парапети | Енергоспестяване | Партньори | Контакти
Copyright © 2013 Вижън пласт ООД | Designed by ITGstudio